Betyg, press och hyllning till min mentor

Allt detta prat om betyg i skolan tar död på oss tonåringar. Skolan har gått från att handla om att lära sig till att få de bästa betygen. Lärarna säga ”tänk på ditt betyg, gör detta för att få bättre betyg” mm. Skolan handlar inte om att vi ska lära oss längre och skolan ger oss mer och mer läxor och prov för att vi ska visa vilket betyg vi förtjänar. När skolan bara handlar om alla betyg vi ska få leder allt detta till stress. Skolan sätter för stor press på oss. Vi får massor med läxor.

Jag själv ska vara ärlig och säga att jag är en av få människor som faktiskt klarar av pressen och alla prov/läxor vi har. Men jag vet om att det är så sjukt många i min skola som inte klarar av pressen och lägger ner med att ens försöka. De börjar att skolka och inte ens försöka prestera på proven. De vet redan om att det är inte någon idé att försöka. Jag försöker och jag förbättras varje dag, jag märker det till och med det själv. Jag tror att andra tycker att jag alltid varit duktig i skolan, att jag är född smart. Men innerst inne vet alla om att det inte stämmer. Jag har kämpat med att bli så duktig som jag är och det är inte alltid alla har den tur som mig att ha välutbildade föräldrar och har ingen sorts dyslexi eller något sådan MEN det finns hopp för alla. Man kanske får kämpa lite extra men det går för alla.

Jag har själv hört att förr i tiden gjorde man sitt arbete på arbetsplatsen och var ledig när man kom hem, så ska det vara. Annars leder det till stress! Tänk efter själv? Hur många föräldrar tar hem sitt arbete hemma? Jo, väldigt många och dem blir stressade och går in i väggen till slut. Det är exakt samma i skolan, inga läxor för det leder till stress och olust till att lära sig.

Jag kan ändå förstå varför man har läxor och tycker det är bra med läxor till en viss gräns! 1-2 läxor/prov per läxa kan alla människor klara av men absolut inte 3 läxor och 2-3 prov! När jag själv kommit i den situationen där jag känner att jag inte kommer hinna med att plugga till allt börjar jag prioritera vilket som är viktigast att plugga på och pluggar till det. Det leder till att jag inte får så bra resultat på det jag inte har prioriterat eller har jag tur och kan det även om inte pluggat. Så ska det verkligen inte vara! Man ska kunna hinna plugga och prestera på alla plugg och läxor!

Jag tycker det är så otroligt viktigt att satsa på skolan och vill verkligen lyckas i mitt liv men jag själv har också känt att jag bara vill skolka och skita i den stressiga skola, tyvärr är det folk som faktiskt inte bara tänker det utan gör det!

Jag tror verkligen mycket skulle förändrats i skolorna om vi slutar prata om betygen hela tiden och inte har så mycket läxor mm.


Berömmer min mentor:

Min mentor är så otroligt bra! Om man frågar alla i min klass om vilken favorit lärare dem har svarar även dem som skolkar och inte tycker om skolan alls att det är vår mentor. Han är väldigt noga med att inte tjata om betygen och betygsätter inte våra uppgifter i betyg utan en annan skala. Det går inte att jämföra den skala med betyg skalan och det är så bra! På hans lektioner tänker man bara på att lära sig och prestera det bästa man kan. Han nämner aldrig betygen på lektionerna och är noga med att vi ska lära oss på bästa sätt. Han gillar läxor dock men det är alltid läxor som är en repetion av det vi gjort på lektionerna. Aldrig något nytt och riktigt svårt. Om man lyssnar på lektionerna är det lätt att prestera på läxor och prov i hans ämnen! Vi får mycket gjort på lektionerna men pratar även mycket i början på lektionen om andra saker som på ett sätt inte rör ämnet men det gör att alla blir oftast positiva till de arbetet vi ska göra efter pratet! Vi alla i klassen har det roligt på lektionen samtidigt som det är mycket disciplin på oss elever och man lär sig mycket! Jag önskar att alla elever i Sverige har en mentor sådan som vår. Han är inte bara bra på lektionerna utan även som mentor. Det är lätt att prata med honom om allt och när man ber honom om någonting och han säger att han ska göra det gör han även det. Det kanske är självklart för honom men för mig är det inte det. Jag har varit med om andra mentorer som säger saker men aldrig gör det. Jag är så otroligt tacksam över att få ha honom som mentor och det känns verkligen som att alla i klassen uppskattar honom!

Follow me on: Instagram | Nouw | Twitter

Gillar

Kommentarer